Kateřina S.

Katka se narodila v listopadu 2001 o měsíc dříve kvůli nemoci maminky. Všechno se zdálo v pořádku. První problémy se začaly projevovat okolo 1,5 roku, kdy začínala chodit. Katka chodila špatně a hodně padala, když ji někdo chytil za ruku, se sama někde chytla, tak se jí ruka hned vyhodila a musely k doktorovi. Když tam byly 3x do měsíce, začínali doktoři podezřívat mamku z týraní, poslali je však na genetiku, kde nakonec diagnostikovali Ehlers- Danlos (volné klouby a vazy). Nic z toho Katce nezabránilo být aktivní dítě, ať už měla sádru nebo ortézu, stejně byla pořád venku a bylo jedno jestli na kole, in-line bruslích anebo po svých, udržet ji v klidu bylo téměř nemožné stejně jako teď.

Tohle všechno se změnilo v roce 2012 a to, když jí ortoped zpevňoval kolena a rovnal kotníky sádrou, 2x se mu to povedlo, ale na po 3. už ne a Katku nerozchodili. Proč to už nikdo neví. Prognóza byla, že na vozíku bude už v 5 letech, ale sportem se to oddalovalo. I přes časté sádry, vykloubeniny a úrazy ji nic nemohlo zastavit ve sportu a nepovedlo se to ani, když zůstala na vozíku.

Katka momentálně studuje střední Scioškolu pedagogické lyceum a věnuje se sportu Ragby. Zkoušela parahokej a florbal.

V roce 2019 přišel další ošklivý ‘’pád’’ a to jen pár dní po 18. narozeninách. Už delší dobu měla potíže s polykáním a mluvením, ale všichni to přisuzovali zhoršené spasticitě a říkali, že se to spraví s baklofenovou pumpou, která do té doby byla v plánu. Došlo to až k tomu, že se nemohla najíst, a tak si ji nechali v nemocnici, kde se druhý den po obědě začala dusit a to i přes kyslík. Katka skončila intubovaná na ARO.

Katky celý příběh si můžete přečíst na jejích webových stránkách: http://katkasasakova.cz/muj-pribeh/

Nadační fond podpořil Katku částkou 25 000 Kč na nákup nového mechanického vozíku.